אפשריות דילוג

מחקרים חושפים: האם נשים מקבלות החלטות טובות יותר מגברים?

מה מגלים המחקרים על היכולת של נשים לקבל החלטות ביחס לגברים, ומה אפשר להסיק מזה על היכולות הניהוליות?

מחקרים שבוצעו בשנים האחרונות במגוון תחומים, שופכים אור על האופן בשונה שבו נשים מקבלות החלטות ביחס לגברים – ועל התוצאות במגוון רחב של תחומים. נתחיל מהשורה התחתונה: מכירות את הגברים שקוראים לבת הזוג שלהם "הצודקת"? אז בעשורים האחרונים יש לכינוי הזה אישוש מחקרי. בואו נבין מה אומרים המחקרים על קבלת החלטות של נשים לעומת גברים במגוון תחומים, ועל האפקט האפשרי בשדה הניהולי.

נשים לעומת גברים: מי משיג תשואות גבוהות יותר בשוק ההון?

לאורך העשורים האחרונים ניסו מספר מחקרים לבדוק מי משיג תשואה יותר גבוהה בשוק ההון – נשים או גברים. כבר בשנת 2004 פורסם מחקר שבדק את הביצועים שהניבו תיקי השקעות של נשים לעומת תיקי השקעות של גברים. ניתוח 100,000 תיקי השקעות לאורך תקופה של שנה, העלה שתיקי ההשקעות של נשים הניבו תשואה ממוצעת בגובה 10%. זאת לעומת תיקי ההשקעות של גברים, שהניבו תשואה ממוצעת בגובה 6% בלבד.

מחקרים אחרים מצאו הבדלים פחות דרמטיים בין ביצועי ההשקעות של נשים וגברים, אך עדיין העידו על פער לטובת הנשים. כך למשל אוניברסיטת וורוויק הבריטית בדקה את ביצועי ההשקעות של 2,456 משקיעים בין אפריל 2012 ויולי 2016, ומצאה שביצועי המשקיעות התעלו ב- 1.2% בשנה ביחס למשקיעים.

איך אפשר להסביר את הפערים האלה? ולא פחות חשוב: מדוע לנוכח הממצאים, עדיין רוב המשקיעים הם גברים?

יסודיות

לפי מחקרים שונים, נשים נוטות להיות יסודיות יותר, ולקבל החלטות רק אחרי שהן בדקו את הנתונים ומרגישות שיש להן את כל המידע הנחוץ כדי לקבל את ההחלטה. לעומת זאת, החלטות ההשקעה של גברים רבים מונעות ע"י הרגש וגורמות להם לקבל החלטות רגשיות שעלולות לפגוע בביצועי התיק.

זהירות

נשים רבות מעדיפות לנקוט בדרכי פעולה זהירות וסולידיות יותר, לעומת גברים שנוטים לקחת יותר סיכונים. זאת בשל יצר התחרות, שדוחף רבים מהם לנסות ולהתעלות על ביצועי השוק.

ביטחון

נשים מרגישות פחות בטוחות בעצמם ביחס לגברים. מדוע מדובר ביתרון בהקשר של השקעות בשוק ההון? עודף הביטחון של הגברים עולל דווקא לפגום בביצועי תיק ההשקעות שלהם: עפ"י מחקר שנערך בפינלנד, גברים שנטו לביטחון עודף ביצעו יותר פעולות בבורסה: ריבוי הפעולות הגדיל את היקף הטעויות והוביל לתשואות נחותות.  

אז מדוע למרות התשואות העודפות שמשיגות הנשים, רוב המשקיעים הם עדיין גברים? אחת הסיבות לכך היא חוסר הביטחון שאולי מוביל להתנהלות זהירה יותר, אך גם לחסם המונע מנשים רבות להשקיע.

נשים לעומת גברים: מי עושה פחות תאונות?

עפ"י נתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים שנאספו בין השנים 2013-2019, גברים מעורבים בתאונות פי 3.7 מנשים. גם במקרה הזה, הנתונים הפחות טובים נובעים מהנטייה המוגברת של גברים לקחת סיכונים (במקרה הזה בכביש). לצד זאת, המעורבות הגבוהה יותר של גברים בתאונות נובעת גם מעצם הנהיגה שלהם בכלי רכב שנחשבים למסוכנים יותר (למשל אופנועים וכלי רכב כבדים). באותה נשימה, חשוב להגיד שהיקף הנסועה הגבוה משמעותית של הגברים תורם למעורבות הגבוהה יותר שלהם בתאונות. כמה היקף הנסועה באמת משפיע על שיעור התאונות בקרב גברים? קשה לדעת, מכיוון שבישראל לא פורסם נתון מעודכן שמאפשר לנו לדעת כמה נשים נוסעות לעומת גברים.

לעומת זאת, נתונים כאלה קיימים בחו"ל, ומלמדים שגם בשקלול היקף הנסועה הדבוה יתר של גברים – הם מעורבים ביותר תאונות מאשר נשים. כך למשל מחקר שפורסם ב- Injury Prevention ובדק את המעורבות של רכבים פרטיים בתאונות בבריטניה בין השנים 2015-2020, מצא שגברים מעורבים בפי 2 תאונות קטלניות (תאונות בהן מעורבים הרוגים) ביחס לנשים. ומה לגבי תאונות לא קטלניות? מחקר שפורסם ב- SSM Population Health וניתח נתונים בין השנים 2003-2016, מצא שגברים מעורבים ב- 25% יותר תאונות ביחס לנשים.

מה אפשר ללמוד מהמחקרים על הביצועים הניהוליים של נשים?

הביצועים הטובים יותר בכביש ובבורסה נובעים מסט של תכונות שנהוג לייחס לנשים – כמו יסודיות, זהירות וביטחון מאוזן. לתכונות אלו מתווספות סגולות נוספות הנחשבות לנשיות.

הבעיה היא שבהיעדר איזון, תכונות אלו שמקנות למנהלות רבות יתרון יכולות לפעול כנגדן, ולעכב את ההתקדמות שלהן ושל עובדיהן. מדוע התכונות שמהוות יתרון עלולות לפעול כבומרנג – ואיך אפשר לחתור לאיזון אופטימלי?

יסודיות יתר

מצד אחד, היסודיות שמאפיינת מנהלות רבות מאפשרת להן להגיע מוכנות למגוון סיטואציות, לגלות בקיאות ולקבל החלטות מבוססות וטובות יותר, שמובילות לביצועים משופרים. מצד שני, במקרים רבים יסודיות יתר גורמת לכך שהמנהלת עסוקה בלרדת לרזולוציות הכי קטנות, ובשל מחסור בזמן עלולה לפספס את התמונה הגדולה.

מה אפשר לעשות?

כדי לרדת לפרטים הכי קטנים בלי לפספס את התמונה הגדולה, אפשר להאציל סמכויות בהתאם לחוזקות של אנשי הצוות. מנהלת שרוצה לקבל תמונת מצב מלאה כדי לקבל החלטה נכונה יכולה לבקש מעובדיה לבצע ניתוחים ופילוחים, בלי שהיא תצטרך להקדיש לזה זמן.

זהירות יתר

זהירות יכולה במקרים מסוימים להוביל להימנעות: אני לא פועלת עד שאני מרגישה שאני שולטת ב- 100%.

מה אפשר לעשות?

חשוב לזכור שמושלמות עלולה להוביל להימנעות ולחוסר עשייה, ולכן במידת האפשר כדאי גם במקרה הזה להיעזר באחרים: כשהייתי צריכה להעביר פרזנטציה באנגלית בפני גורמי ביטחון אמריקאיים, ידעתי להיעזר בסביבה הקרובה כדי לוודא שהמצגת תצא בדיוק כמו שאני רוצה.

חוסר ביטחון

בכל הקשור לביטחון, ישנה קוטביות בין גברים לנשים: בעוד שההתנהגות של גברים מאופיינת במקרים רבים בביטחון עודף, נשים נוטות להפגין חוסר ביטחון שמקרין כלפי חוץ, עלול לפגוע בסמכותיות, באופן שבו הן נתפסות וגם בביצועים.

מה אפשר לעשות?

ישנם כלים רבים להעלאת הביטחון של מנהלות, דוגמת מיקוד בהצלחות, מיפוי ומיצוי חוזקות אישיות ועוד. אך השלב הראשון הוא להציף למודעות את חוסר הביטחון המובנה שמאפיין רבות מאיתנו, ואת הנטייה להעריך בחסר את העשייה שלנו כמנהלות. אפשר לבקש משוב מהסביבה הקרובה, האישית והמקצועית, כדי להיווכח בפער הזה בעצמכן. המודעות לפער, ביחד עם כלים נוספים, יסייעו להעלאת הביטחון, לשיפור ההרגשה, התפקוד והביצועים. לאחר שהביטחון עולה, אפשר להחצין את העשייה הניהולית באמצעות כלים למיתוג אישי.

מחקרים מלמדים שלנשים יש סגולות ייחודיות, המסייעות להשגת ביצועים טובים יותר במגוון תחומים. מציאת נקודת האיזון בכל אחת מסגולות אלה, תוביל לשיפור הביצועים ולפירוק חסמים שאולי מעכבים גם אתכן.